
Inhoud, creatie en productie van je personeelsblad
In deze derde stap kun je je pen en camera erbij pakken. Je gaat namelijk content (laten) maken. En daarna alle tekst en beeld in een passend (online) jasje gieten. We helpen je op weg met genoeg ideeën voor onderwerpen, artikelen en rubrieken in jouw magazine.
Tip 20:
Beter goed gejat...
… dan slecht verzonnen. Heb je al een beeld van de artikelen in je blad? Of kun je wel inspiratie gebruiken? Kijk eens naar succesvolle voorbeelden van bedrijfs- of personeelsbladen. Heb je een favoriete rubriek in het tijdschrift dat je zelf graag leest? Misschien past zo’n rubriek ook wel in je personeelsblad. Vertaal dat idee naar jouw branche, vakgebied en bedrijf.
Tip 21:
Val in huis met je voorwoord
Je personeelsblad opent vaak met een voorwoord van de hoofdredacteur. Die vertelt welke onderwerpen de lezer in het magazine kan verwachten – en waarom je die niet mag missen. Vaak voegt de hoofdredacteur daar nog iets persoonlijks aan toe. Je kunt het voorwoord ook door wisselende mensen laten schrijven, bijvoorbeeld door vaste auteurs.
Tip 22:
Sta stil bij actualiteit
Als je magazine maar een keer per kwartaal verschijnt, is het lastig om echt actueel te zijn. Je kunt wel makkelijk vooruitwerken en inspelen op seizoensgebonden gebeurtenissen of thema’s:
- Vakantie: wat doe jij in je vakantie?
- Valentijnsdag: hoe verras jij je geliefde? (Of: wie is een groot tegenstander van deze dag?)
- Oud & nieuw: hoe vier jij oud & nieuw?
- Jaargetijden: wat is jouw favoriete herfstuitje?
- Olympische spelen of WK: welke sport doe jij?
Wist je dat je met een digitaal personeelsblad beter kunt aanhaken bij actuele ontwikkelingen? Je kunt online nog tot op de dag van verschijnen wijzigingen doorvoeren of artikelen plaatsen.
Tip 23:
Deel je beleid met beleid!
Besteed aandacht aan beleidsplannen van je organisatie: hoe komt het tot stand, wat houdt het in en wat zijn de achtergronden? Zet bij het schrijven de medewerker centraal. Leg uit wat dit beleid voor hem of haar betekent. En vraag medewerkers ook naar hun mening.
Tip 24:
Als jij de baas was…
Hoe zou je dag eruitzien als jij de leidinggevende of CEO was? Of als die baas een dagje meewerkt op de werkvloer? Het levert gegarandeerd verrassende content op! Nog leuker is het als je hier een flitsend filmpje van maakt. In een online magazine kun je die makkelijk plaatsen.

“Rubrieken maken je magazine overzichtelijk en zorgen voor herkenning en betrokkenheid. Wie weet sta jij er deze keer in!”
Maaike Haumann, contentcreator
Tip 25:
Cijfers! (Maar dan niet saai 😊)
Geef wetenswaardigheden over het bedrijf in cijfers. Bijvoorbeeld:
- Hoeveel procent van de werknemers komt met de fiets naar het werk? En hoeveel lopend, met de auto of het ov?
- Hoelang zijn mensen in dienst?
- Hoeveel baby’s van collega’s zijn afgelopen jaar geboren?
- Hoe doet jullie omzet het ten opzichte van de concurrentie?
Tip 26:
Leg de feestjes vast
Personeelsfeesten en uitjes doen het altijd goed in je blad. Deze items lenen zich ook prima voor een fotoreportage, om een goede sfeerimpressie te geven. Vul aan met quotes van mensen die je op de dag spreekt. Zo vul je eenvoudig een paar pagina’s met herkenbare, aantrekkelijke content. Of maak video’s en plaats die in je online personeelsblad.
Tip 27:
Ga terug in de tijd
Schrijf een jaar lang in elk magazine iets over de geschiedenis van je bedrijf. Misschien zijn er nog oude foto’s of video’s? Welke gebeurtenissen waren van groot belang voor de organisatie? Hoe deed men vroeger bepaalde werkzaamheden? Laat vooral ook (oud-)collega’s aan het woord.
Tip 28:
Personeel in beeld
Maak een rubriek rond personeelswijzigingen. Stel daarin nieuwe medewerkers voor. Noem hun naam en afdeling, en vertel wat meer over hun achtergrond, opleiding, hobby’s en wat ze verwachten van hun nieuwe werk. Vergeet niet om er mooie foto’s bij te zetten. Ook kun je een kader plaatsen met mensen die uit dienst zijn gegaan, een kind hebben gekregen of getrouwd zijn.

“In een interview laat je collega’s persoonlijk aan het woord. Dit levert verrassende, authentieke verhalen op”
Maaike Haumann, contentcreator
Tip 29:
Ga voor interviews
In een interview laat je collega’s persoonlijk aan het woord. Dit levert verrassende, authentieke verhalen op. Je kunt de expertise van iemand duidelijk belichten, of langer ingaan op een belangrijke gebeurtenis. Interview allerlei mensen uit het bedrijf in korte rubrieken en diepgaandere artikelen.
Tip 30:
Vier je succes
Besteed in een rubriek feestelijke aandacht aan de hoogtepunten binnen het bedrijf:
- productintroducties
- omzetcijfers
- nieuwe cao/arbeidsvoorwaarden
- innovaties
- mijlpalen
Vergeet hierbij niet de betrokken collega’s goed in het zonnetje te zetten. In een online personeelsblad kun je uitpakken met bewegend beeld en andere special effects.
Tip 31:
Focus op nieuwe projecten of klanten
Welke (nieuwe) projecten zijn er in het bedrijf? Zijn er leuke nieuwe klanten of opdrachten binnengekomen? Daar moeten alle werknemers van op de hoogte zijn. Beschrijf wat een project inhoudt, wat het doel is, wie eraan meewerken, hoe het verloopt en blik na verloop van tijd eens terug: wat is het resultaat? Of wie de klant is en wat jullie voor hen gaan doen.
Tip 32:
Teamwork makes the dream work
Breng verschillende (dream)teams binnen je organisatie in beeld. Wie vormen zo’n team, wat doen zij en wat maakt hen een (h)echt team?
Tip 33:
Geef de stagiair een podium
Stagiairs en andere interns zijn vaak onmisbare stille krachten van een bedrijf. Vertel hun ervaringen in een mooie rubriek. Zij kijken toch net even anders tegen het bedrijf aan, en hebben genoeg kennis vanuit hun opleiding. Dat kan een verhelderend beeld geven. Volg de stagiair een dag met een videocamera voor in je online personeelsblad. In een papieren variant doe je dat met foto’s.
Tip 34:
Maak eens een special
Maak een special rondom een thema. Schrijf alle artikelen en rubrieken over dit onderwerp. Een voorbeeld: Ziekteverzuim en -beleid. Behandel deze onderwerpen in je magazine:
- Hoe hoog is het ziekteverzuim?
- Wat is het beleid van hr?
- Interview met iemand van de arbodienst
- Interview met een zieke die in het re-integratietraject zit
- Wat wordt er op dit gebied van medewerkers verwacht?
Als je je personeelsblad in print uitgeeft, kun je zo’n extra special ook eenmalig als online tijdschrift uitproberen. Zo zie je of een digitaal magazine je lezers bevalt. Aan de hand van de lezersstatistieken kun je besluiten of je organisatie klaar is voor een definitief online personeelsblad.